Masarnia "Słota" Jodłowa

O nas

Masarnia Słota Jodłowa

Sztuka wybornego smaku

Jesteśmy rodzinną firmą założoną w 1990 roku przez obecnego właściciela Janusza Słotę. Specjalizujemy się w produkcji wyrobów tradycyjnych, głównie kiełbasy swojskiej. Największym atutem tego wyrobu jest naturalny smak i zapach otrzymywany w drodze czterogodzinnego wędzenia gorącym dymem w komorach wędzarniczych opalanych drewnem bukowym.

Historia firmy

1920 - 1939

Początku tradycji masarskiej w rodzinie Słotów możemy doszukać się w 1920 roku. Wówczas nasz pradziadek – Bronisław Słota – zaczął uczyć się fachu od swoich teściów w Jodłowej, a następnie wyjechał do USA, gdzie w Chicago pracował w masarni prowadzonej przez Polaka. Po powrocie do Polski w 1931 roku Bronisław wybudował w Jodłowej nieduży, przydomowy zakład, jednak wojna przerwała jego działalność.

1945 - 1989

Mimo zakończenia wojny produkcja wędlin dalej była zabroniona. W Jodłowej prowadzono działalność masarką metodą tradycyjną wyłącznie na własny użytek, a dzięki podtrzymywaniu tradycji przez wiejskich gospodarzy do dzisiaj znamy stare metody wyrobu i receptury wędlin.

1990

Zmiany ustrojowe polepszyły warunki życia we wsiach, takich jak Jodłowa. W 1990 roku obecny właściciel Janusz Słota założył w swojej rodzinnej miejscowości sklep mięsny. Z czasem rozszerzył działalność i bazując na przedwojennej, rodzinnej recepturze rozpoczął produkcję tradycyjnych wyrobów.

2021

Po 30 latach od założenia firmy dalej podtrzymujemy w naszej rodzinie tradycję produkcji naturalnych wyrobów zgodnie z recepturą pradziadka.